چگونه کتابخوان شویم؟
آنچه در این مطلب می خوانید:
کتابخوانی از آن دسته ویژگی هایی است که بیشتر ما دوست داریم آن را داشته باشیم. همه ما مزایای کتاب خواندن را می دانیم، اما چقدر درباره موانعی که باعث می شود کتاب نخوانیم و چگونگی برطرف کردن آنها می دانیم. آیا فقط کسانی که یک کتاب را تا انتها می خوانند، یک کتابخوان محسوب می شوند؟ یا باید تندخوانی بلد باشیم تا به یک کتابخوان حرفه ای تبدیل شویم؟
قبل از اینکه ببینیم چطور می توانیم کتابخوان شویم، باید عواملی که مانع مطالعه ما می شوند را بررسی کنیم. سرعت خواندن، زمان مطالعه، ترجمه نامناسب، متن های طولانی، عدم تمرکز و … موانعی هستند که معمولا باعث می شوند کتاب خواندن برای ما به یک عادت تبدیل نشود.
برای برطرف کردن این موانع توصیه ها و راه حل های مختلفی وجود دارد که با کمک آنها می توانیم عادت کتابخوانی را در خودمان تقویت کنیم و به یک کتابخوان حرفه ای تبدیل شویم!

مهارت تندخوانی را با مهارت کتابخوانی اشتباه نگیریم
در کلاس های تندخوانی به ما می گویند سریع خواندن باعث می شود تا بهتر بخوانیم. این ادعا نسبتا درست است. حرکت درست چشم ها بر روی متن مهارتی است که بیشتر ما آن را یادنگرفته ایم. به همین دلیل، گاهی پیش می آید که یک پاراگراف و حتی یک جمله را چندین بار می خوانیم.
اما یادگیری مهارت تندخوانی لزوما باعث کتابخوان شدن ما نمی شود. این مهارت بیشتر برای خواندن روزنامه ها یا رمان کاربردی است تا کتاب های آموزشی. کتاب هایی که پر از مفاهیم تازه و آموزشی هستند را باید ذره ذره خواند تا هم از خواندن آن لذت برد و هم آن را فهمید.
علاوه بر این، یادگیری به برقراری دانسته های جدید با آموخته های قدیمی است و بدون شک با تندخوانی کسی کتاب را یاد نمی گیرد و تنها آن کتاب را تند می خواند!
مکان ثابتی برای کتابخواندن داشته باشیم
مطالعه زمانی یک کار لذت بخش است که در مکان و زمان مناسبی آن را انجام دهیم. یک مکان مشخص و ثابت برای مطالعه باعث می شود که لذت کتابخوانی به یک خاطره خوشایند در ذهن ما تبدیل شود.
ما خیلی سریع شرطی می شویم. به همین دلیل اختصاص دادن یک مکان ثابت برای مطالعه باعث می شود تا هر بار که در آن مکان قرار می گیریم، ناخودآگاه ذهن ما فرمان وقت مطالعه است را صادر کند!
موبایل را از خودمان دور کنیم
کاملا مشخص است که مطالعه به تمرکز نیاز دارد. به همین دلیل خیلی مهم است که هر نوع وسیله ای که باعث حواس پرتی ما می شود مثل موبایل، تلویزیون و … را از خودمان دور کنیم.
درست است که چک کردن ایمیل ها و جواب دادن به پیام ها مهم است، اما مهمتر از آن وقت مطالعه است. برای تبدیل شدن به یک کتابخوان چاره ای جز تغییر اولویت ها نیست.
سلیقه خودمان را پیدا کنیم
سلیقه افراد در کتابخوانی لزوما مثل هم نیست. شاید کتابی که یک دوست به شما معرفی کرده کتاب فوق العاده ای باشد، اما شاید این سلیقه اوست.
هیچ وقت لازم نیست کتابی که دیگران به ما معرفی می کنند و با سبک و سلیقه ما همخوانی ندارد را به صرف معروف بودن یا خوب بودن آن کتاب بخوانیم.
کتابخوانی باید یک فعالیت لذت بخش باشد، نه کاری که از روی اجبار یا توصیه دیگران انجام می شود. به اندازه کافی در طول مدرسه و دانشگاه کتاب هایی که دوست نداشتیم را خوانده ایم، دیگر لازم نیست این عادت را تا آخر عمر حفظ کنیم!
فهرست کتابهای خوب را فراموش نکنیم
بیشتر کتابخوان های حرفه ای لیستی از کتاب های خوب دارند. داشتن لیستی از کتاب های خوب باعث می شود تا هر زمان که فرصتی برای مطالعه و خرید کتاب پیش آمد دست خالی نباشیم.
خوشبختانه فهرست های مختلف و طبقه بندی شده ای در زمینه های گوناگون در سایت های معتبر در دسترس ما قراردارد که با مراجعه به آنها به راحتی می توانیم فهرست خوبی از کتاب های خوب داشته باشیم.
همیشه با خودمان کتاب داشته باشیم
وقت طلاست، چرا آن را رایگان خرج کنیم؟! افراد کتابخوان از هر فرصتی برای مطالعه کردن استفاده می کنند و هیچ زمانی را ارزان خرج نمی کنند.
شاید همه ما نتوانیم در یک ساعت مشخص هر روز مطالعه کنیم، اما بدون شک وقت هایی مثل زمان انتظار در مطب دکتر یا زمانی که تا رسیدن به مقصد در وسایل حمل و نقل عمومی داریم می توانیم برای فرار از تحمل شرایط هم که شده مطالعه کنیم.
قرار نیست مطالعه کردن همیشه برای بیشتر شدن اطلاعات باشد. برای فرار از شرایط ناخوشایند روزمره مثل یک دلگیری کوچک به خاطر بحثی که با یک دوست یا همکار خود داشته ایم هم می توانیم به مطالعه پناه ببریم.
با این کار به مرور عادت می کنیم که کتاب نه تنها در شرایط آسایش و راحتی که در لحظات تلخ هم می توانید بهترین همراه و دوست ما باشد.
از عادات کتابخوانی افراد موفق الگو بگیریم
کارآفرینان، مدیران و افرادی که توانسته اند در مسیر شغلی خود موفق باشند، گزینه های خوبی برای الگو برداری به حساب می آیند.
زمانی که عادات این افراد را بررسی می کنیم معمولا به مواردی برمی خوریم که در بیشتر آنها مشترک است. یکی از این عادات کتابخوانی است.
کتابخوانی برای بیشتر این افراد جزیی از زندگی و عادات روزانه است؛ پیر و جوان هم ندارد. از کارآفرینان جوانی مثل دکتر میثم شکری ساز گرفته تا بنیانگذار صنایع غذایی بهروز کتابخوانی را یکی از عوامل موفقیت خود می دانند.
الگو گرفتن از عادات کتابخوانی افراد موفق می تواند مسیر میانبری برای تبدیل شدن به یک کتابخوان حرفه ای باشد.
سخن پایانی
کتابخوانی و عادت به مطالعه جز مهارت هایی است که می تواند نقش پررنگی در موفق ما ایجاد کند. کتاب خواندن یعنی یادگیری و تجربه یک دنیا موضوع جدید بدون آنکه از جایمان تکان خورده باشیم. کتاب معجزه ای است در دسترس که ارزش آن را فقط افرادی می دانند که آن را به دوست و همراه همیشگی خود تبدیل کرده اند.
سوالات متداول
تندخوانی باعث می شود بیشتر کتاب بخوانیم؟
تندخوانی تنها یک مهارت برای حرکت بهتر چشم بر روی کلمات است. این مهارت بیشتر برای مطالعه روزنامه ها و رمان مفید است. درمورد کتاب های آموزشی تندخوانی لزوما یک مزیت نیست و بهتر است آن را جز مهارت های لازم برای کتابخوانی قرار ندهیم.
کارآفرینان چقدر کتاب می خوانند؟
کتابخوانی یک عادت شخصی است و نمی توان گفت که همه به یک شکل یا تعداد کتاب می خوانند. اما عادت به مطالعه روزانه جز عادات رفتاری افراد موفق است.
کتاب الکترونیکی یا کتاب کاغذی؟ کدام یک بهتر است؟
کتاب خوب به هر شکلی که باشد مفید است. کتاب الکترونیکی جا نمی گیرید، همیشه همراه ماست و لازم نیست برای آن درختی قطع شود. با این حال به دلیل آنکه معمولا برای خواندش از موبایل، تبلت یا کامپیوتر استفاده می شود معمولا باعث خستگی بیشتر چشم می شود.